Пазарът на смартфони се забавя с високи темпове

samsung galaxy s7 vs iphone 6s compare hero 970 80 - Пазарът на смартфони се забавя с високи темпове

Ново изследване на Gartner показва, че идват тежки времена за производителите на смартфони. Растеж ще има и през 2016 година, но той ще е само 7% – наполовина от този през миналата година. Ще бъдат продадени над 1.5 милиарда устройства, но конкуренцията в бизнеса е невероятна, което сваля цените и съответно реалните печалби на производителите.

Надеждите на фирмите произвеждащи смартфони бяха насочени към Китай, но китайските фирми като Huawei, Xiaomi и т.н. наводниха местния пазар с евтини и относително качествени устройства. Това пречи дори на фирми от калибъра на Apple и Samsung да постигнат успехи в Китай.

Същото е на път да се случи и в другия растящ пазар – Индия. Там се търсят предимно устройства с цена до 120 долара, а такива китайските и местните фирми вече предлагат. За да извлекат полза от индийския пазар, Apple се готвеха да продават втора употреба iPhone смартфони, но засега срещат съпротивата на индийското правителство.Apple iPhone 6S vs Samsung Galaxy S7 Edge UK Price Release Date Apple iPhone 6S vs Samsung Galaxy S7 Edge Speed Test Samsung Gal 653421 - Пазарът на смартфони се забавя с високи темпове

На западния пазар потребителите все още изпитват ефекта на икономическата криза и мнозина вече не подменят устройствата си на 2 години, а ги използват над 2 години и половина. За забавянето на пазара в богатите страни вина имат и самите производители, които не предлагат нищо вълнуващо и революционно.

Предвижданията на Gartner са, че има голяма вероятност дори утвърдени производители да излязат от бизнеса. От фирмата не споменават имена, но първото, което ми идва на ум е HTC.