Как да си направя безплатно QR код

4 Лесни стъпки за създаване безплатно на QR кодове в Google Sheets:

  1. Отворете нов лист в Google Sheets.
  2. В клетка на ваш избор, въведете формулата: =IMAGE("https://chart.googleapis.com/chart?chs=150x150&cht=qr&chl=" & A1). В този пример, “A1” е клетката, съдържаща информацията, която искате да кодирате в QR код. Можете да промените това според вашите нужди.
  3. В клетката, която сте определили (в този случай A1), въведете информацията, която искате да кодирате. Това може да бъде URL адрес, текст или друга информация.
  4. QR кодът ще се генерира автоматично в клетката, където сте въвели формулата.

QR кодовете са изключително удобни за бързо и лесно споделяне на информация чрез камерата на мобилното устройство. Те могат да бъдат сканирани, за да ви отведат до уебсайт или да ви предоставят контактни данни. За да направите споделянето още по-просто, ще ви покажем как да създадете QR код в Google Sheets.

След като сте създали и вмъкнали QR код в Google Sheets, вие или вашата аудитория може да го сканира, за да получи допълнителната информация, от която имате нужда. Има два ефективни начина за създаване на такъв код. Можете да използвате функция и формула или добавка за Google Sheets. Ще разгледаме и двете възможности.

Създаване на QR код, използвайки функцията Image

googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код

Google предлага връзка, която можете да вмъкнете във формулата за функцията Image, за да създадете QR код. Може да звучи сложно, но всъщност е супер лесно. С нея можете да използвате кода, за да свържете уебсайт, контактни данни и текст.

imagefunctionlinksite googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код

Изберете клетката, в която искате да вмъкнете QR кода. Ето една основна формула, която свързва с уебсайт в клетка A1. Ще разгледаме формулата и ще обясним опциите, които можете да използвате.

=image("https://chart.googleapis.com/chart?chs=300x300&cht=qr&chl="&ENCODEURL(A1))

Ето частите от формулата:

https://chart.googleapis.com/chart?: Това е връзката към сайта, която трябва да включите, за да създадете QR кода.

chs=300x300: Това определя размера на QR кода в пиксели като широчина и височина. Нашият е 300 на 300 пиксела.

cht=qr: Това определя типа на QR кода.

chl="&ENCODEURL(A1): Това определя данните, които да се кодират. В този случай кодираме връзката в клетка A1.

Символите & между всички тези части свързват низа. Тъй като формулата може да се използва за създаване на QR код, който прави повече от свързване към уебсайт, нека да разгледаме друг пример.

С тази формула, нашият код предоставя телефонния номер на нашата компания в клетка A2. QR кодът е 500 пиксела широк и 400 пиксела висок.

=image("https://chart.googleapis.com/chart?chs=500x400&cht=qr&chl="&ENCODEURL(A2))

imagefunctionphonenumber googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код

Забележка: В зависимост от размера, който въведете за кода, може да се наложи да коригирате размера на колоната или реда във вашия лист, за да поберете QR кода.

Можете да включите няколко опционални части във формулата:

choe=(output_encoding): Това определя как да се кодира информацията в QR кода. По подразбиране, ако е пропуснато, е UTF-8, но можете да използвате и Shift_JIS или ISO-8859-1.

child=(error_correction_level)(margin): QR кодовете предлагат четири нива на корекция на грешки за възстановяване на неправилно прочетени или маскирани данни. Можете да използвате това, за да изберете ниво.

Създайте QR код, използвайки добавка за Google Sheets

Ако търсите в Google Workspace Marketplace, ще намерите няколко генератора на QR кодове. Например, може да искате да създавате кодове на едро. Но за проста добавка за QR код, която работи добре, проверете този QR Code Maker.

 

Имайте предвид, че инсталирането на добавка на трета страна от Marketplace означава, че ще трябва да дадете достъп до определени елементи за вашия Google акаунт. Уверете се, че вие и вашата организация сте съгласни със сигурностните рискове. Ако решите да проверите тази добавка, ето как работи.

За да генерирате код, отидете на Extensions > QR Code Maker > Insert QR Code.

extensionsqrcodemaker googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код

Това отваря странична лента за добавката. Въведете текста или връзката за кода в полето в горната част. След това кликнете върху “Generate” (“Генерирай”).

Ще видите как се появява вашият QR код, така че можете да вземете мобилното си устройство и да сканирате кода за бърз тест.

За да добавите кода към вашия лист, изберете “Insert” (“Вмъкни”). Кодът се показва като голямо изображение, което можете да преместите и преоразмерите според вашите желания.

qrcodemakergenerate googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код

Следващия път, когато искате лесен начин да споделите информация директно от вашия Google Sheet, обмислете създаването на QR код, използвайки един от тези варианти.

qrcodemakerinsert googlesheetsqrcode - Как да си направя безплатно QR код