Етикетни принтери – кой и къде ги използва?

В кои сфери се използват етикетни принтери?

Етикетни принтери – защо са необходими?

За да бъдат маркирани изделия с различни предназначения, е прието да се употребяват етикети. За да се създаде това средство за маркировка, се използват принтери с технология за директен термопечат или термотрансферен печат.

Етикетните принтери са устройства, с помощта на които на хартиен, картонен или синтетичен етикет може да се нанесе текст, баркод, графична информация и друга информация за стоките. Изборът от етикетни принтери на пазара в момента е наистина огромен.

Какви видове етикетни принтери има?

Принтерите за етикети биват мобилни, настолни и индустриални. Те се различават един от друг по габаритите, производителността и могат да се използват в различни сфери.

  • Мобилните етикетни принтери се използват за печат на неголеми етикети с баркодове. Предназначени са за употреба в движение: имат батерия, леки са, могат да се свързват с компютър посредством Wi-Fi или Bluetooth. Има и други начини за свързване – USB или RS-232, а също и Ethernet. Мобилните принтери за етикети се използват при продажба на продукти за бързо хранене, в пощенските служби, за маркиране на ел. оборудване и други.
  • Настолните устройства са предназначени за стационарна употреба. Те се поставят на работна маса, бюро или друга работна повърхност. За свързване с компютър или каса се използват USB, RS-232, Ethernet, LPT. Настолни принтери за етикети се използват в офиси, в средни на големина търговски магазини и т.н.
  • Индустриалните етикетни принтери, в сравнение с другите видове, се отличават с висока скорост на печат. Тези устройства могат да работят непрекъснато продължително време, издавайки десетки хиляди етикети за денонощие. Имат USB, RS-232, Ethernet.

Етикетни принтери се използват в най-различни сфери:

  • В производството;
  • В складови помещения;
  • В летища;
  • В търговията.

Етикетни принтери за производството

Маркировка е необходима за контрол на качеството на производството. Освен това използването на етикети позволява да се маркират детайли за изпълнение на операции по сглобяване в правилния ред. Употребата на етикетни принтери в производството помага да се минимизира зависимостта от човешкия фактор.

Етикетни принтери за складове

Използването на етикети осигурява по-висока скорост на приемане и издаване на стоките. Освен това се осигурява по-висока скорост на отчет и инвентаризация на продукцията в складовете. Маркировката също позволява да се намали количеството грешки в резултат на недостатъчен професионализъм на служителите.

Етикетни принтери за летища

Принтерите за печат на етикети се използват, за да се осигури пълноценна работа на отчетните системи и последващото сортиране на багажа в летищата. За да работят тези системи, багажът задължително се маркира. Присвоеният номер след това се прикрепя към бордната карта.

Етикетни принтери в търговията

Оборудването за печат на етикети се използва активно в търговската сфера. То помага да се улесни значително работата на служителите, работещи на каса. Използването на етикетни принтери увеличава скоростта на въвеждане на информация в системата и намалява количеството грешки. Освен това благодарение на етикетните принтери се повишава съществено качеството на обслужването на клиентите и съответно се повишава обемът на продажбите.

Още един плюс на маркировката е възможността да се намали стойността на процедурата за отчет, сортирането и търсенето на информация.

Остава да добавим, че етикетни принтери се използват и за печат на билети за кино, карти за пропуск на КПП-та, за офиси, в пощенските служби, за автомобилни паркинги и т.н.

Неоспоримо е предимството да притежавате такова устройство, ако сте собственик на бизнес, занимаващ се с производство, търговия, склад, транспорт и логистика. За да облекчите целия процес на работа в бизнеса, е важно да вземете правилно решение и да се възползвате от предимствата на технологиите. Баркод скенери, мобилни компютри, етикетни принтери, RFID оборудване и т.н. – това е ново стъпало към успеха на Вашия бизнес, иновативен подход, добро решение, което ще Ви доближи до по-добро обслужване, по-добра производителност, повече печалби, по-доволни служители.