Бързо качване на много продукти в онлайн магазин на OpenCart?

Качване на продукти в онлайн магазин на пларформа OpenCart бързо и лесно.

Ако сте стигнали до добавяне или качване на продукти в онлайн магазин на OpenCart бързо, гответе се за къртовски труд!

Макар че не е точно така… Има много модули, които ще облекчат съществено работата по управлението на голям брой продукти за качване в онлайн магазин на OpenCart. Да, не са безплатни, но пък пестят много дни работа, което също не е маловажно.

Какви са неудобствата при качване на продукти в онлайн магазин, ако той е направен на OpenCart?

Ако трябва да се качат бързо продукти в сайта, в OpenCart ще се сблъскате с някои неудобства:

  1. Постоянно трябва да превключвате между разделите, за да попълвате всички важни данни за продуктите.
    За да качите едно изображение, трябва да кликнете от 7 до 9 пъти. Това е без допълнителното кликване при превключване на раздела „Изображения“.
  2. За да изберете атрибут или опция, трябва да започнете да въвеждате имената им ръчно в текстовото поле (тоест да ги помните или често да поглеждате в „пищова“ си), вместо удобния селектор с вече предложени варианти. При това въведените вече параметри на същите тези атрибути не могат да се избират, дори и да започнете да ги изписвате. Като цяло, ръчно въвеждане на едни и същи символи за стотици продукти. О, колко проблеми се появяват после с филтрите, защото някой въвежда параметър (А+) на български, а друг – на английски, трети пък с интервал (А +), а четвърти дори с думи (А плюс)!
  3. Ако копирате цената от друг сайт (където хилядните са отделени от стотните с интервал или друг символ) и я поставите в полето „Цена“ в OpenCart, няма да Ви излезе съобщение, че при запазването цената се отразява до първия интервал (или точка).
  4. Ако запазите продукта, а след това решите да промените нещо, ще търсите този продукт дълго и трудно, защото при натискането на бутона „Запази“ системата Ви препраща към общия списък с продукти. И там, освен всичко друго, този продукт не се вижда като последен, защото сортирането върви по име на продукт по азбучен ред, а не хронологично.

Най-общо, използвайки стандартните средства на OpenCart, може и да успеете с цялата сръчност на света да качите не повече от 50 продукта за 2 дни. Да уточним, говорим не за DEMO данните, които „се навъртат“ в системата, а за качване на реални продукти с реални снимки, цени, атрибути и опции в онлайн магазин.

Между другото, ако си мислите, че като имате малък магазин и минете през всичките мъки с качване на стотиците продукти във Вашия онлайн магазин, след това ще можете да сте спокойни, много грешите. Дори когато поискате да редактирате набързо цени на няколко десетки продукта, работата Ви няма да е лесна – ще трябва да търсите продукта по име, да влизате в админ панела за всеки отделен продукт и да кликвате на раздела „Данни“, и разбира се, да натискате бутона „Запази“.

Да, по-малко усилия са, отколкото при качване на продукти в онлайн магазин, но психически редакцията на цените в онлайн магазин се възприема като много лесна работа, която човек очаква да свърши за 15 минути. Всъщност ще трябва да отделите някой и друг час, ще Ви стане досадно и скучно.

Кои са начините за бързо качване на продукти в онлайн магазин на платформата OpenCart?

За автоматизация при качване на продукти в онлайн магазин често се използват:

  • Модули за импорт на продукти от xml файлове от производителите;
  • Модули за импорт/експорт на продукти в OpenCart от xls (или csv);
  • Свързване на онлайн магазина с 1C.

Един от най-добрите начини за качване на продукти в масов режим в магазина, поне според нас, е импорт на продукти от xml файл от производителя. Така във Вашия магазин веднага ще попаднат всички необходими данни – и изображения, и характеристики (атрибути), и комплектация (опции). При другите два начина за автоматизация това или го няма, или е много по-сложно.

За съжаление, производителите невинаги разполагат с XML файл. Освен това магазинът може да не използва целия асортимент на доставчика, а и цените на производителя може да не са подходящи за търговеца. Така че това не е единственият инструмент, който трябва да използвате.

Модулът за експорт и импорт от xls трябва да се използва най-малко за корекция на цените. Продуктите първо се зареждат в електронна таблица. След това администраторът взима тази таблица и коригира цените (без да прави излишни движения, за да ги запази). След това импортира всичко обратно в магазина.

В електронна таблица също може да се задават категории, производители, атрибути и опции, но обикновено на един нормален човек ще му е доста сложно да направи това, защото всички тези неща се правят чрез цифрови идентификатори, а не с текстови отметки.

Освен това понякога разработчиците на магазина добавят поле в таблицата Product. Модулите за импорт/експорт във формат xls може да игнорират тези полета, което води до загуба на съдържащите се в тях данни след всеки импорт.

Когато говорим за притежанието на 1C на фирмата с вече съществуваща продуктова база, на теория, тя може да се вземе и да се извади от магазина. А също и да се направи така, че всички нови продукти да се качват автоматично на сайта.

Звучи много примамливо, но на практика съвсем често се оказва, че базата на 1C е структурирана абсолютно неприложимо, от гледна точка на сайта: атрибутите (спецификацията) и опциите (комплектацията) често са попълнени в текстовото поле, а не в отделни полета.

Затова често се импортират само имена на продуктите, артикул, цена, количество на склад, изображения, но не и атрибути и опции (или отстъпки). Но пак ще кажем, технически може и да се справите с цялото нещо, трябва само да организирате в 1C необходимите полета и да подредите задачите на администраторите, които все се оплакват, че това не е тяхна работа.

Като цяло, в повечето случаи обмяната на данни между 1C и онлайн магазина се фокусира върху прехвърляне на количеството продукти от 1C в магазина и на заявки от магазина в 1C.

Ще отбележим и че от 1C може да се експортира xls файл с цени и количество продукти, след което да се използва модул за експорт от Excel в OpenCart, без да има директна връзка между базата на магазина и базата на 1C.

Тогава как се прави редактиране и качване на продукти в онлайн магазин на OpenCart?

Като вземем предвид изброените недостатъци на системата и съществуващите начини за автоматизация на процесите, трябва да знаете, че има начин за качване на продукти в онлайн магазин по-бързо и лесно от описаното по-горе. И ако Вие имате нужда от бързо качване на продукти в онлайн магазин – ние сме насреща за съдействие и изготвяне на оферта, в която ще е отбелязан срок за изпълнение, много по-кратък от очакваното.

Потърсете ни!